Τα τσάκρας ή ενεργειακά ανθρώπινα κέντρα, η επικρατέστερη άποψη είναι ότι είναι επτά.
Άλλοι μιλάνε για εννιά, άλλοι για δώδεκα.
Αρχίζοντας από κάτω προς τα επάνω, δηλαδή, από το ιερό οστούν της σπονδυλικής στήλης, ανεβαίνοντας προς το κεφάλι τα αριθμούμε ως εξής:
- Κέντρο βάσης σπονδυλικής στήλης. Σανσκριτικά Μουλαντάρα. Θεωρητικά σ’ αυτό το κέντρο μέσα, εδράζει ή βρίσκεται η περίφημη κουνταλίνη, κουλουριασμένη σε σπείρα. (αριστερόστροφη σπείρα) Για πολλούςαυτό το κέντρο παραλείπεται. Βρίσκεται βαθιά κάτω από το ιερό οστούν.
- Κέντρο ιερό οστούν. Σβαντιστάν σανσκριτικά. Βρίσκεται στη βάση του. Αντιστοιχεί στον τελευταίο σπόνδυλο της σπονδυλικής στήλης. Στον κόκκυγα. (πολλοί άνθρωποι χαρακτηρίζονται από ιεροποίηση τηςσπονδυλικής στήλης)
- Κέντρο κοιλιάς. Μανιπούρα ή Χάρα σανσκριτικά. Βρίσκεται στον κεντρικό άξονα της κοιλιάς, τέσσερα δάχτυλα κάτω από τον αφαλό. (χαρακίρι)
- Κέντρο ηλιακού πλέγματος. Αναχάτα σανσκριτικά. Συνήθως, η θέση του λέγεται ότι είναι στο ηλιακό πλέγμα. Η πραγματική του θέση αντιστοιχεί στο θύμο αδένα, ο οποίος είναι μεταξύ του ηλιακού πλέγματος καιτης καρδιάς και λίγο πιο πίσω και είναι υπεύθυνος για την γήρανση του ανθρώπου.
- Κέντρο λαιμού. Βισούντα σανσκριτικά. Εντοπίζεται στο λακάκι που έχουμε στην κλείδα. Αντιστοιχεί με το θυροειδή αδένα. (ο ρυθμιστής μεταβολισμού του σώματος και ο έλεγχος του υγρού στοιχείουαποκρυφιστικά)
- Κέντρο τρίτου ματιού. Άζνα σανσκριτικά. Είναι μεταξύ των δύο ματιών μας και πάνω από τη ρινική κοιλότητα. Αντιστοιχεί με τον αδένα της επίφυσης.
- Κέντρο κορυφής κεφαλιού. Σαχρασάρ σανσκριτικά. Αντιστοιχεί στον αδένα της υπόφυσης. (μαλακό του μωρού)
Όλα αυτά τα κέντρα βρίσκονται σε μία ευθεία γραμμή, αντιστοιχούσα στη σπονδυλική στήλη.
Εκτός από αυτό το κεντρικό κανάλι (σπονδυλική στήλη) υπάρχουν δύο δευτερεύοντα κανάλια, δεξιά και αριστερά από αυτό, που μπλέκονται οφιοειδώς μεταξύ τους, πηγάζουν από το πρώτο κέντρο και εκτονώνονται στα ρουθούνια σχηματίζοντας την περίφημη ράβδο του Ιπποκράτη (των γιατρών).