Η λέξη «κάρμα» χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους από τους μεταφυσικούς, τους αστρολόγους, και άλλους ερευνητές προκειμένου να περιγράψει κατά κάποιο
τρόπο τους νόμους που καθοδηγούν τις ζωές μας.
Βασικά, αναφέρεται στον καθολικό νόμο του αιτίου και του αιτιατού. Αυτός ο νόμος είναι μόνο η ευρύτερη εφαρμογή των γήινων ιδεών μας για το αίτιο και αιτιατό.Το κλειδί για να κατανοήσει κάποιος το κάρμα είναι να εκτιμήσει τη δύναμη της επιθυμίας ως βαθύτερη κινητήρια δύναμη αρχίζοντας την ζωή του. Μόνο το χωριστό εγώ μπορεί να επιθυμήσει, γιατί το ουσιαστικό, η ενότητα (η ψυχή) είναι ήδη μια ολότητα και έτσι δεν επιθυμεί τίποτα.
Στην ουσία, ο νόμος του κάρμα μας λέει, «παίρνετε τι θέλετε —τελικά». Αλλά, φυσικά, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τις διακλαδώσεις των επιθυμιών μας έως ότου τις δοκιμάσουμε. Έτσι στην ουσιαστική πραγματικότητα, δεν υπάρχει ποτέ τιμωρία από το κάρμα αλλά συνέπεια της επιθυμίας που εκδηλώνεται.
Παραδείγματος χάριν, ένα άτομο μπορεί να επιθυμήσει τον υλικό πλούτο. Έτσι, σε έναν μελλοντικό χρόνο, γεννιέται σε μια οικογένεια του πλούτου και της πολυτέλειας. Αυτός έχει τώρα αυτό που θέλησε, αλλά ικανοποιείται; Σαφώς όχι, και όχι μόνο αυτό, αλλά (σκεφτείτε τις ζωές των πλουσίων που γνωρίζετε) από την μία έχουν μεγάλες προσωπικές απώλειες -χωρισμούς από αγαπημένα πρόσωπα, θανάτους, αρρώστιες, μοναξιά κλπ- και από την άλλη, άλλες επιθυμίες προκύπτουν αμέσως, γιατί η φύση του ανήσυχου μυαλού είναι να παραχθούν οι επιθυμίες.
Στην πραγματικότητα, το άτομο μπορεί να έρθει να συνειδητοποιήσει ότι ο προσφάτως ανευρεθείς πλούτος του είναι ένα φρικτό φορτίο!
Αυτό δεν είναι τιμωρία αλλά συνέπεια αυτού που επιθυμούσε η ψυχή να βιώσει. Τουλάχιστον όταν ήταν φτωχός, δεν είχε τίποτα να χάσει κι έτσι ήταν ελεύθερος. Τώρα πλούσιος, ανησυχεί συνεχώς για την απώλεια και στην πραγματικότητα δεν θέλει τον πλούτο πλέον, αλλά δυστυχώς είναι ενωμένος με την επιθυμία του και κατά κάποιο τρόπο φυλακισμένος από αυτήν.
Το κάρμα ακολουθεί τον άνθρωπο κατά τις επίγειες ενσαρκώσεις του, τις συνθήκες των οποίων και προσδιορίζει. Έτσι, όσο ο άνθρωπος εξελίσσεται τόσο λιγότερο εξαρτάται από τα δεσμά του κάρμα, με συνέπεια να καταστεί ο ίδιος συνειδητός δημιουργός των συνθηκών της ζωής του.
ΚΡΙΟΣ: Συμβολίζει το ξεκίνημα της ψυχής στον υλικό κόσμο μέσω του νου.
ΤΑΥΡΟΣ: Συμβολίζει την είσοδο της ψυχής στον κόσμο της ύλης.
ΔΙΔΥΜΟΙ: Συμβολίζει το επίπεδο εκείνο στο οποίο η ψυχή οφείλει να μάθει το μυστικό του «Κήπου της Εδέμ», δηλαδή η γνώση του καλού και του κακού.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Συμβολίζει το θεμέλιο της ψυχής στο οποίο χτίζεται το οικοδόμημα της εσωτερικής ζωής.
ΛΕΩΝ: Συμβολίζει την προετοιμασία της ψυχής για κατακτήσεις μέσω δημιουργικών έργων.
ΠΑΡΘΕΝΟΣ: Συμβολίζει τη σταύρωση της οντότητας για τους σκοπούς της ύλης.
ΖΥΓΟΣ: Συμβολίζει το σταυροδρόμι της δικαιοσύνης ενώ αποσπάται η εμπειρία του ανδρόγυνου.
ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Συμβολίζει τον αγώνα της ψυχής ανάμεσα στις δυνάμεις του φωτός και του σκότους.
ΤΟΞΟΤΗΣ: Συμβολίζει την αναζήτηση της ψυχής ενός ανώτερου πνευματικού επιπέδου μέσω του νου.
ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ: Συμβολίζει την ανάβαση της ψυχής στο βουνό της μύησης, δηλαδή στο επίπεδο του εξαγνισμού.
ΥΔΡΟΧΟΟΣ: Συμβολίζει την αλληλεγγύη, την αλτρουϊστική διάθεση για την παγκοσμιοποίηση.
ΙΧΘΥΣ: Συμβολίζει την ικεσία, την απελευθέρωση της ψυχής από τις υλικές δεσμεύσεις.